El municipi

El terme municipal de Massanes, de 25,7 km2, és força accidentat i envoltat de boscos d’abundant vegetació, especialment en el seu sector més septentrional, on limita amb la serra de Clarà.

S’estén a la vora esquerra de la Tordera i a la dreta del curs final de la riera de Santa Coloma. Limita amb els termes de Riudarenes al nord, Maçanet de la Selva a l’est, Fogars de la Selva al sud i Hostalric i Sant Feliu de Buixalleu a l’oest. Al centre del terme municipal hi ha el casc urbà que, malgrat la crescuda dels anys 70 i 80, és de dimensions força reduïdes. La resta de la població està repartida pels quatre barris o districtes: Marquès, Cambrerol, Collformic i Rieral, així com en petites urbanitzacions desenvolupades a la dècada dels 70 i 80 del segle XX, amb molts habitatges de segona residència. També ha desenvolupat, a prop d’Hostalric, un important polígon industrial.

Gaudeix de clima mediterrani temperat i està situat a l’inici de la plana de la Selva, en les darrers estreps de la serralada del Montseny. Eclesiàsticament pertany al Bisbat de Girona i a l’arxiprestat de la Selva.